Rambla del Celler fins a Can Calders




El nostre tram de la riera de Sant Cugat va canalitzada. La informació sobre la riera l'hem tret de les respostes de la gent que passejava a prop de la riera. Aquestes són les preguntes:


PREGUNTES:
  • Saps quin any van fer coberta la riera? Fa uns quinze anys, més o menys l’any 1996.
  • Saps perquè la van cobrir? Perquè abans hi passava molta aigua i a més a més feia molta pudor. També perquè volien fer més gran la ciutat. Es va fer un passeig molt llarg, la Rambla del Celler.
La riera està seca perquè rep aigua de torrents més petits, o sigui que, si els torrents estan secs, la riera també. Només està plena després d’un dia de molta pluja.

  VEGETACIÓ
 
A la riera de Sant Cugat hi havia canyes, però al netejar-la i canalitzar-la les van treure. Ara hi ha uns arbustos que semblen plantats. També hi ha un pollancre enmig de la riera.

FAUNA
La fauna en aquesta riera és molt escassa, encara que de vegades podem trobar alguns animals com les rates, sargantanes, i molts ocells com les merles i les garses. 


BIBLIOGRAFIA

AUTORES: Paula, Nicole i Elisenda

En canvi, el nostre tram de la riera de Sant Cugat ja no va canalitzada i s'ajunta amb la reira de Sant Medir.

Expliquem les nostres observacions i us convidem a veure el vídeo
 http://www.iccic.edu/sc/CanCalders.wmv 


El tram de la riera de Sant Cugat que passa per l’hípica de Can Caldés és una riera seca. Quan plou el nivell de l'aigua puja i baixa amb molta potència. Les plantes d'aquesta zona han d’aguantar sequera i per això han de tenir bones arrels per què no se les emporti el corrent.
Plàtan: els plàtans a una edat madura desprenen sovint plaques fines de la seva escorça que donen al tronc un aspecte clapejat. Les fulles són grans. Té la fulla caduca.
Falguera: és una planta que es reprodueix per espores.
Canya: creixen en indrets de sòl humit com són les vores dels camins i camps i a prop dels cursos d'aigua.
FAUNA
La veritat és que no hi ha molta fauna, perquè la zona no presenta unes característiques molt adients per tenir-ne. Però vam poder observar algun que altre mosquit, mosca o algun escarabat amagat entre les fulles, en resum petits insectes.
 
Però com la riera pertany a la zona de Collserola s’hi troba la fauna habitual del parc com diverses espècies de serps, gripaus, tritons, granotes i salamandres.
Del grup dels mamífers són abundants els porcs senglars, les guineus, toixons, esquirols, conills i eriçons.Entre tots els animals, destaquen les aus,abunden el pit-roig, la cadernera, el colom, l'esparver, garsa, l'aligot i la merla.

ENS FIXEM EN L'AIGUA DE LA RIERA...
L'aigua de la riera rep aportacions d'altres torrents més petits procedents de la Serra de Galliners, que s'estén entre els termes de Cerdanyola, Sant Cugat, Sant Quirze, Rubí i Terrassa. La riera està orientada cap el riu Besòs que és on desemboca.
Principalment la riera esta seca i l’aigua esta estancada però quan plou el nivell de l’aigua puja i augmenta el corrent i amb la força s’emporta algunes canyes i objectes que ha arrossegat.

Color: presenta un color grisos per l’impacte humà ( bosses, llaunes...) i per l’aigua estancada pel poc corrent.
Contaminació: està contaminada per les deixalles que l’home llença i destaca per la seva poca alçada, que va des dels 28'5 als 17'5 cm.


IMPACTE HUMÀ
La riera esta contaminada per les deixalles que ha tirat l’home com llaunes, bosses, entre d’altres. Això passa perquè està situada a prop d'una zona urbanitzada.

AUTORES: Mariona, Carlota i Sandra